BlogRead the Latest News

 

Dinsdag tip dag! ijs krabben?

krabben5

De tijd van autoruiten krabben is binnenkort weer aangebroken. De klassieke aanpak luidt: de motor alvast laten draaien om op te warmen. Zonde! Van deze energieverspilling en milieuvervuiling verslijt alleen je motor. Daarom voor u verzameld: 25 tips om de kou op de juiste manier te trotseren.

1 Laat je motor niet warmdraaien terwijl je ijs krabt

Wel doen: meteen wegrijden na het starten. Bij koude motor is het benzineverbruik en ook de schadelijke uitstoot zeer hoog. De katalysator 'slaapt' nog, de olie is bij wintertemperaturen zeer stroperig.

Een motor is bij vriestemperaturen pas na 4 kilometer warmgelopen en bereikt pas dan zijn normale prestaties en normale verbruik. Van stilstaand warmdraaien zal de motor sneller verslijten.

2 Doe geen lange startpoging

Wel doen: als de motor niet vlot aanslaat, dan doe je beter een paar korte startpogingen dan een lange. De batterij is een van de zwakste punten van een auto in de winter en als ze te zwaar belast wordt, zal ze het begeven.

3 Geef géén gas bij het starten

Blijf van dat gaspedaal af. De meeste huidige benzinemodellen beschikken over elektronische injectie- en ontstekingssystemen die de hele operatie beheren zonder dat je het gaspedaal moet aanraken.

4 Ontkoppel tijdens het starten

Als je het ontkoppelingspedaal indrukt tijdens het starten, kan de motor vrijer draaien, zelfs in neutraal.

5 Koplampen helpen batterij

Als het starten niet wil lukken, vooraf even de koplampen aansteken om de batterij op te warmen.

6 Ruitenwissers zijn geen ijswissers

Gebruik je ruitenwissers niet om ijs te wissen: dit ruïneert niet alleen je ruitenwissers, maar zorgt ook voor een ondoorzichtige brij op de ruiten.

7 Giet nooit warm water op bevroren ruiten

Absoluut uit den boze: aangevroren autoruiten proberen te ontdooien door er warm water over te gieten. Hierdoor kan de autoruit barsten en bovendien kan het water, eens het afgekoeld is, gaan aanvriezen.

8 Wrijf je ruit in met aardappel

Preventietip: wrijf de ruit aan de buitenkant in met een doormidden gesneden aardappel. Aan de binnenkant kan je tegen dampaanslag de ruit inwrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo.

9 Dek je ruiten af

Dek je ruit niet af met krantenpapier, want dit kan aankoeken als het bevriest. Gebruik karton of speciale folie.

10 Stop een kurk achter je ruitenwisser

Om vastgevroren ruitenwissers te voorkomen: stop een kurk tussen de autoruit en de ruitenwissers.

11 Krab ijs weg met hulp van ontdooispray

Bij het ijs krabben is het opletten voor krassen. Een brede krabber werkt het best en het is een goed idee om ontdooispray te gebruiken. Vooral niet te zuinig zijn daarmee.

12 Doe grafietpoeder in de sloten

Preventietip: breng op voorhand grafietpoeder aan in de sloten - steek je sleutel een paar keer in het slot om het poeder goed te verspreiden. Dit voorkomt bevroren sloten.

13 Stop antivries in je zak

Wie een klein busje antivriesspray in zijn jaszakken of handtas bewaart, krijgt altijd zijn deur open - zelfs als het slot bevroren is.

14 Gebruik geen handrem

Omdat de handrem kan vastvriezen, is het beter deze niet te gebruiken bij serieus vriesweer. Beter is de wagen in versnelling te zetten en - als je op een helling staat - wielblokken te gebruiken.

15 Rij met winterbanden

Controleer spanning en profieldiepte van de banden: drie tot vier millimeter is in de winter het minimum. Winterbanden zijn geen overbodige luxe. Bij een snelheid van 50 km per uur bedraagt de remafstand op harde sneeuw 23 meter met winterbanden en 55 meter met zomerbanden. Ook op nat wegdek beperken winterbanden de remafstand aanzienlijk. In een aantal Europese landen en op sommige bergpassen zijn winterbanden verplicht: wie er geen heeft, riskeert dan een fikse boete.

16 Gebruik antivries tot -30 graden

Het koelsysteem dient van voldoende antivriesmiddel voorzien te zijn. Laat het koelsysteem en de ruitensproeier van de auto beveiligen tegen temperaturen van minimaal -30 graden.

17 Was het zout weg

Strooizout tast chassis, carrosserie en banden aan. Regelmatig de auto wassen of naar de carwash gaat slijtage tegen.

18 Gebruik dieseladditief

Voor oudere dieselmotoren: bij aanhoudende vriestemperaturen van min zes graden of pieken van min twaalf, stolt de paraffine in diesel, waardoor de dieselfilter verstopt kan raken en de auto stilvalt. Bij moderne diesel komt dit nog erg zelden voor. Als het toch gebeurt, kan je bij een oude dieselmotor vijf tot zes procent benzine toevoegen. Moderne dieselmotoren hebben een speciaal additief nodig.

19 Strooi talkpoeder op de deurrubbers

Deurrubbers kunnen vastvriezen. Trek niet te hard aan de deuren want de rubbers kunnen loskomen. Smeer de rubbers vooraf in met talkpoeder. Je kan ook rubbervet gebruiken.

20 Installeer standverwarming

In Scandinavië is standverwarming dagelijkse kost. Zo wordt de auto altijd op temperatuur gehouden. Starten gaat dan moeiteloos, bovendien is ook het interieur aangenaam warm. Er zijn twee formules. In het eerste geval steek je gewoon de stekker in, in het tweede geval beschikt de auto over een apart motortje.

21 Laat de zetelverwarming niet aanstaan

Wel doen: de zetelverwarming enkel in de eerste minuten opzetten. Als de motor is warmgelopen en de normale verwarming genoeg warmte afgeeft, is de zetelverwarming volstrekt overbodig en hetzelfde geldt voor de achterruitverwarming. Daarom dat deze zich bij de nieuwere automodellen vanzelf uitschakelt.

22 Zet de airco op tijd af

Airconditioning moet je doseren in de winter. Airco verbruikt 0,6 liter per 100 km. Bij vochtig weer is airco wel nuttig om aangedampte ruiten vrij te houden. Kortstondig gebruik van de airco kost volgens de berekeningen van experts minder energie dan langdurig gebruik van de achterruitverwarming of de warmteblazer.

23 Wees spaarzaam met mistlicht

Blijf van die mistlichten af, behalve wanneer de zichtbaarheid minder is dan 50 meter. Mistlichten worden bij winterweer vaak aangezet, maar zijn slokoppen. Gewone verlichting kost 0,4 liter brandstof per 100 km, extra verlichting nog eens 0,2 liter daarbovenop.

24 Haal alles van het dak

Haal alles wat niet strikt noodzakelijk is van het dak, en naar beneden. Een bagagebox op het dak verhoogt het brandstofverbruik met tot 4 liter per 100 km. Ook andere bagagedragers op het dak veroorzaken extra verbruik, zij het minder.

25 Sneeuwkettingen voor extremen

Bij extreem winterweer zijn sneeuwkettingen noodzakelijk voor grip en trekkracht. Op plaatsen waar sneeuw ligt, kan door verkeersborden duidelijk aangegeven worden dat je de sneeuwkettingen verplicht moet gebruiken.

Bron hln

Donderdag tip: 5 dingen die je zeker moet doen bij een ongeval

 
In het verkeer is een ongeval soms onvermijdelijk. Hou het hoofd koel en probeer de materiële en lichamelijke schade rustig te evalueren. Als de tegenpartij niet wil meewerken, zich verdacht gedraagt of er vandoor gaat, bel dan meteen de politie.
 
auto tegen boom gereden eenzijdig ongeluk
1. Bel indien nodig de hulpdiensten
Prioriteit nummer één is de veiligheid bij een ongeval. Zijn er gewonden? Bel dan meteen 100, of 112 als het ongeval ergens anders in Europa gebeurde.
 
2. Neem foto’s van het ongeval
Met een smartphone kan je snel een foto nemen. Misschien handig voor de verzekering, om te bepalen wie het ongeval veroorzaakt heeft. De foto’s dienen ook als bewijs voor de schade.
 
3. Maak de weg vrij
Als de auto’s de weg versperren en nog kunnen rijden, maak dan de weg zo snel mogelijk vrij. Hoeveel files worden er niet veroorzaakt door twee auto’s met blikschade die in het midden van de snelweg blijven staan? Vergeet je fluovestje niet als je je te voet op de openbare weg begeeft. Als de auto’s aan de kant staan, plaats dan je gevarendriehoek op 100 meter afstand op de snelweg en op 30 meter afstand op andere wegen.
 
4. Zoek getuigen
Zijn er getuigen? Vraag of ze een verklaring willen afleggen en of je hun gegevens mag noteren. Een kleine formaliteit voor hen, maar een grote hulp om het probleem op te lossen.
 
5. Vul het aanrijdingsformulier in
Het is niet verplicht om er een in de auto te hebben liggen, maar toch is het aan te raden om steeds een Europees aanrijdingsformulier mee te nemen. Een exemplaar dat door beide partijen is ingevuld (vergeet niets om te schrijven!) wordt naar de verzekering opgestuurd om te bepalen wie er in fout was. Goed om weten: er bestaan ook apps om het formulier met je smartphone in te vullen.
 
 
bron autovroom
Francois Piette
13/10/2017

Donkere dagen, toch gezien worden!

In de donkere dagen die er nu weer gaan aankomen, is het belangrijk als voetganger, fietser, sporter. Dat de automobilist u goed kan zien.

Meestal kopen we donkere kleding in deze periode, maar eigenlijk is heldere kleding, of nog beter, kleding met reflecterend materiaal het best.

Zo zien de weggebruikers u toch beduidelijk sneller in het verkeer begeven.

Tevens is een extra lampje geen overbodige luxe! Zie onze actie !

Voor iedereen die met de kinderen naar de garage komen, om uw verlichting te laat controleren, kunnen we nog zolang de voorraad strekt een kinder fluo-vestje meegeven! Als ze dit dragen zijn ze goed zichtbaar in het verkeer.

Zie onderstaande afbeelding!

fluo

15 Dingen die je best altijd in je wagen hebt liggen.

15 DINGEN DIE JE ALTIJD IN JE AUTO MOET HEBBEN LIGGEN


Dat je best een reservewiel, een herstelkit of een krik in je koffer hebt liggen wanneer je onderweg een lekke band krijgt, is vanzelfsprekend. Maar daarnaast zijn er nog heel wat dingen die je beter bij de hand hebt in je auto. Omdat ze wettelijk verplicht zijn, of omdat het gewoon handig is om ze in de buurt te hebben.

mobiak beveiligingspakket auto
1. Fluovestje
Het fluovestje of de reflecterende veiligheidsvest is een van de vier items die je altijd in je auto moet hebben liggen. Bij ons moet alleen de chauffeur er een hebben, maar je doet er altijd goed aan om een vestje te voorzien voor alle passagiers.

2. Gevarendriehoek
Ook de gevarendriehoek is een van de vier items die je wettelijk aan boord moet hebben. Op gewone wegen plaats je hem op 30 meter achter je auto, op autosnelwegen plaats je de gevarendriehoek op 100 meter.

3. Brandblusser
Een brandblusser moet je vanzelfsprekend in je auto hebben liggen, en dat is ook bij wet verplicht. Kijk zeker regelmatig de houdbaarheidsdatum van je brandblusser na, en laat hem indien nodig tijdig vervangen.

4. Verbanddoos
De verbanddoos is het vierde en laatste item dat je volgens de wet in je auto moet hebben liggen. Kijk ook hier regelmatig na of alle voorwerpen in de verbanddoos nog bruikbaar zijn.

5. Deken
Sta je met pech aan de kant van de weg en moet je iets onder de auto nakijken maar ben je op een vuile plek gestopt, kom je een ongeval tegen met een gewonde die op de grond ligt of moet je gewoon iets in je koffer vervoeren en wil je het interieur van je auto beschermen? Een deken is altijd handig.

6. Zaklamp
Ook een zaklamp komt altijd van pas als je in het donker met pech aan de kant van de weg staat. Of wanneer je kinderen in het donker op de achterbank iets laten vallen dat onder je zetel is gerold.

7. Startkabels
Of je nu zelf met een platte batterij aan de kant staat, je moet een vriend uit de nood helpen of een toevallige voorbijganger depanneren: met startkabels in je auto doe je niets verkeerds. Op voorwaarde dat je ze correct kunt gebruiken, natuurlijk.

8. Paraplu
Thuis vertrokken in de stralende zon en op je bestemming aangekomen in de gietende regen? Een kleine paraplu in je handschoenkastje of een groter exemplaar in de koffer kan wonderen doen… en natte kleren besparen.

9. Muntstuk
In sommige supermarkten hoef je niet langer een stuk van 50 cent, 1 of 2 euro in een winkelkarretje te stoppen. Maar je zult maar net gehaast zijn, een stevig boodschappenlijstje bij je hebben en dan net geen muntstukken meer in je portefeuille hebben zitten…

10. Winkeltas
In dezelfde categorie als het muntstuk en even handig: een (herbruikbare) winkeltas. Zowel handig in de supermarkt als om snel je kleine aankopen uit je koffer te halen en jezelf nodeloos heen-en-weergeloop te besparen.

11. IJskrabber
In de winter al eens met je identiteitskaart aan je voorruit staan krabben omdat je geen ijskrabber in je handschoenkastje had? Leg er een in de auto: een doodeenvoudig klassiek exemplaar, of een exemplaar met handschoen, zodat je hand niet koud wordt.

12. Aanrijdingsformulier
Het lijkt vanzelfsprekend, maar een snelle check leert soms dat niet iedereen een aanrijdingsformulier in de auto heeft liggen. Als de tegenpartij er ook niet aan gedacht heeft, zit je allebei in de problemen. Vandaag bestaat er zelfs een app die je helpt om het formulier in te vullen.

13. Parkeerschijf
Ook dit komt vaak voor: je parkeert in een stads- of dorpscentrum op een plaats waar je een parkeerschijf moet leggen. Even grabbelen in het handschoenkastje en… niets vinden. Check straks snel even of je zulke blauwe schijf hebt en je vermijdt mogelijk een parkeerboete.

14. Boorddocumenten
Het inschrijvingsbewijs van je auto, het gelijkvormigheidsattest, het verzekeringsbewijs en je keuringsbewijs. Niet alleen nodig bij de autokeuring zelf, maar ook bij een eventuele politiecontrole. Let er trouwens op dat je het correcte deel van je inschrijvingsbewijs in je auto hebt liggen, en het andere deel thuis bewaart.

15. Instructieboekje
Staat je oliepeil te laag net wanneer je op vakantie bent en wil je zelf je olie bijvullen? Dan is het altijd handig om het instructieboekje van je auto in het handschoenkastje te hebben liggen. Daar staat in welk type olie je auto nodig heeft.

 

bron http://www.vroom.be

Wim Bervoets
21/09/2017 

Login

Who's Online

We hebben 37 gasten en geen leden online